Mobildækning i Danmark

Hvis du får brug for enten mobilt bredbånd eller telefoni, skal du naturligvis vælge et telefonselskab. Her er der flere egenskaber, som du bør kigge på. Blandt andet er det en rigtig god idé at tjekke telefonselskabets mobildækning. Det fortæller dig nemlig, hvor god dækningskvaliteten er i hele landet. Du kan her se en oversigt over udbydere af mobilt bredbånd.

Det er vigtigt, at du vælger en udbyder, der tilbyder en god dækning. Både når du er derhjemme, men bestemt også, når du færdes rundt i landet. Derfor bør du altid tjekke et telefonselskabs dækningskvalitet, inden du skriver under på noget abonnement. På den måde minimerer du risikoen for ubehagelige overraskelser senere.

Sådan vælger du den bedste mobildækning

Mobildækningen er afhængig af kvaliteten på de netværk, der findes i dit nærområde. Derfor kommer mobildækningen med andre ord an på, hvor mange master der findes i dit lokalområde, eller hvor tæt du er på én af dem.

Derfor bør du også vælge et telefonselskab, der har mange mobilmaster i dit nærområde. Du bestemmer naturligvis selv, hvad der udgør dit nærområde. For mange mennesker er det deres hjem. Men hvis du arbejder meget, eller færdes meget i byen, er det måske mere relevant for dig med et telefonselskab, der dække de områder.

Eventuelle problemer med mobildækningen

Når du skal vælge et telefonselskab, er det dog ikke kun udbyderne, der påvirker dækningen. Der findes også andre faktorer, som du bør forholde dig til.

Først og fremmest kan det ikke understreges nok, at du skal overveje din placering. Signalet til din mobil, og dit eventuelle mobile bredbånd, er luftbåret. Derfor vil signalets styrke også være betinget af, hvor du befinder dig rent geografisk.

Hvis du derfor tager langt ind i en skov, eller besøger familie på langt ude på landet, kan du meget vel opleve, at signalstyrken bliver nedsat.

Faktisk kan du endda opleve, at der nogle steder i landet er såkaldte mobilhuller. Det er områder, hvor ganske enkelt ikke er nogen dækning.

Der er også andre faktorer, der kan påvirke din signalstyrke. Blandt andet kan træer generere dækningen. Hvis du derfor bor, eller blot befinder dig, i et skovområde, kan det godt nedsætte din signalstyrke.

Din mobilenheds betydning

Det er dog ikke kun udbyderne og masterne, der har ansvaret for, hvor god din dækning er. Din mobilenhed spiller også en rolle. Hvis du derfor har en ældre smartphone eller tablet, er der en risiko for, at den ældre teknologi kan nedsætte styrken på din dækning.

Har du været grundig og valgt et telefonselskab, der dækker dit nærområde gode, men oplever du alligevel dækningsproblemer? Så bør du overveje, om det er tid til at anskaffe en nyere smartphone eller tablet.

Belastningens betydning

Når du skal vælge en god mobildækning, har det også betydning, hvor mange mennesker der anvender netværket. Sagt med andre ord har det betydning, hvor stor netværkets belastning er.

Hvis der er mange mennesker, der anvender netværket samtidig, vil hastigheden blive markant nedsat. Det er blandt andet det, der sker, når mange mennesker samles til en begivenhed på samme lokation. Derved bliver netværket i området belastet, så hastigheden bliver markant nedsat.

Sådan er den danske mobildækning

I Danmark er der fire hovedudbydere, der ejer alle de eksisterende mobilmastere. Måske tænker du så, at der da findes mere end fire telefonselskaber i Danmark. Det er også helt rigtigt. Men alle øvrige telefonselskaber lejer sig ind hos de fire store udbydere.

Når du derfor skal vælge et telefonselskab, bør du undersøge, hvilket større telefonselskab det pågældende selskab lejer sig ind hos. På den måde kan du nemlig finde ud af, hvor godt telefonselskabet dækker dit nærområde.

Det er forskelligt, hvilke områder de fire store telefonselskaber har valgt at prioritere. Derfor har nogle af selskaberne bedre dækning i Jylland, hvorimod andre har den bedste dækning i Storkøbenhavn. Det kan du blive meget klogere på, når du kigger på et dækningskort over Danmark. Her kan du nemlig se, hvordan de forskellige telefonselskaber dækker hele landet.

Sådan læser du et dækningskort

Hvis du skal til at undersøge markedet for telefonselskaber, skal du læse et dækningskort. Her får du et overblik over de forskellige selskabers mobildækning. Inden du læser kortet, skal du dog vide, hvad du skal kigge efter.

På dækningskortet finder du en geografisk oversigt over, hvor god hastighed og mobildækning du kan opnå forskellige steder i landet. Derudover viser kortet også, hvor gode chancer du har for at opnå henholdsvis 2G, 3G, 4G eller 5G netværk.

I skrivende stund er 5G netværk ikke særligt udbredt. Det er i stedet afgrænset til de store byer. Men heldigvis er 5G heller ikke nødvendigt for den almene bruger. 4G er nemlig rigeligt hurtigt, hvis du blot surfer på internettet og streamer musik og serier.

Fordi at mobilt bredbånd og smartphones har evnen til at anvende 5G netværk, er der en stor chance for, at mobile bredbånd på sigt vil eliminere de faste internetforbindelser. Det var præcis det samme, der skete med de tidligere fastnets-telefoner, som de færreste mennesker ejer i dag.

Husk at sammenligne de forskellige udbyderes dækningskort

Når du gerne vil finde udbyderen med den bedste mobildækning i dit nærområde, bør du sammenligne de forskellige udbyderes dækningskort. Her skal du fokusere på følgende elementer:

  • Antallet af mobilmaster
  • Placeringen af mobilmaster
  • Dækningen
  • Din egen geografiske placering
  • Dækningen de steder som du ofte besøger

Du kan også kigge på denne side, hvor du kan se de master der er nærmest dig – mastedatabasen

Husk også hastigheden og prisen

Det er dog ikke kun dækningsgraden, der er relevant, når du skal vælge et telefonselskab. Det er også relevant at kigge på, hvor hurtigt internet de forskellige selskaber kan tilbyde dig. Derudover er det også relevant at kigge på prisen. Hastighed og pris er dog to ting, der går hånd i hånd. Et hurtigt internet er nemlig ofte også et dyrere internet. Derfor er det også en god idé at være klar over, hvor hurtigt et internet du egentlig har brug for, inden du tegner et abonnement. Det kan spare dig for en del penge. Når du har fået dit mobile bredbånd, kan du teste hastigheden her på denne side.