Med ordentlig hulmursisolering kan du både spare på varmen – og en masse på pengepungen.
Alt for mange mennesker bor med dårligt isolerede hulmure. Og med god grund – for der er ingen andre alarmklokker, der ringer på kort sigt, end en varmeregning, der begynder at sige. Men på længere sigt kan manglende, eller dårlig, hulmursisolering være direkte skadelig for din bolig.
Læs med her, og bliv klogere på hulmursisolering, hvordan det gøres og hvor meget det koster.
Hvad er hulmursisolering?
Mange moderne bygninger bygges med hulmur. Hulmuren er smart, fordi det gør isoleringen af bygningen nem – både når den først skal isoleres, og også når der skal efterisoleres.
Under normale forhold, hvis du ikke har hulmur, vil ny isolering af muren kræve en af to ting: Enten skal du have ydervægsisolering, hvilket kommer til at ændre din facades udseende fuldstændig. Alternativet er, at du får væggene brækket op, og får udskiftet den isolering, der sidder inde bagved.
Med hulmursisolering slipper du for begge de dårlige løsninger, vi lige har nævnt. Hulmursisolering er et særligt skum-agtigt isoleringsmateriale, der kan sprøjtes ind i hulmuren udefra. Helt uden at rive vægge ned – og uden, at der skal gøres det helt store facadearbejde.
Hvordan hulmursisolerer man en bolig?
Det er relativt simpelt at hulmursisolere en bolig. Alt, du skal gøre, er sådan set bare at tage fat i et firma, der arbejder med isolering af bebyggelser – herunder dem, der har hulmur. Så kommer de ud og pumper husets hulmure op med hulmursisolering.
Nogle gange skal du gave genisoleret din hulmur. Hulmursisolering har nemlig, ligesom alle andre typer af isolering, en begrænset levetid – ca. 15 år. Efter 15 år vil hulmursisoleringen begynde at falde sammen, og miste sin isoleringsevne. Så er det til til at få fyldt hulmurene op på ny.
Processen er simpel. Ved mistanke om hulmursisoleringens manglende isoleringsevne kommer isoleringsfirmaet først ud, og besigtiger husets evne til at holde på varmen. Det kan gøres på flere måder – enten indirekte eller direkte.
Med den indirekte metode kigger man via et infrarødt apparat på husets ydervægge, vinduer og døre. Apparatet afslører de steder, hvor varmen siver ud, og hvor isoleringen er dårlig.
Ulempen ved denne indirekte metode er, at den ikke konkret fortæller dig så meget om selve hulmursisoleringens tilstand – det fortæller dig bare generelt om huset holder godt på varmen. Den indirekte metode er bedre til at identificere konkrete udskiftsningsmuligheder, når det kommer til vinduer, døre, osv.
Den direkte metode til at besigtige hulmursisoleringen er ved at tage noget ud og se på det. Isoleringsfirmaet foretager en boring i husets væg, og trækker noget af den gamle hulmursisolering ud. Et par erfarne fagøjne kan hurtigt afgøre om hulmuren trænger til ny isolering.
Hvis det er tilfældet, så foretager isoleringsfirmaet blot nogle boringer i murværket, og pumper ny hulmursisolering ind. Ingen store stilladser; ingen længerevarende byggeprojekter.
Det er altså smart.
Hvor meget koster hulmursisolering?
Hulmursisolering er ikke dyrt ift. andre isoleringsmaterialer.
Prisen for hulmursisolering beregnes pr. kvadratmeter. Du skal regne med at se en pris hos dit lokale isoleringsfirma, der ligger et sted mellem 120 kr. og 200 kr. pr. m2 hulmur. (kilde: Artikel om hulmursisolering og priser )
Regnestykket for større hulmure eller hele boliger er herfra relativt simpelt. Tommelfingerreglen, hvis du bor i et hus med et plan, er, at for hver gang du har 10 m2 areal til beboelse i huset, så er der 7 m2 hulmur. For et toplanshus der er ca. 14 m2 hulmur pr. 10 m2 beboelsesareal.
For et etplanshus på 140 m2 er der altså ca. 98 m2 hulmur. Altså skal du i dette tilfælde regne med en pris, der ligger mellem 11.760 kr. og 19.600 kr.
For et toplanshus på 200 m2 er der ligeledes ca. 280 m2 hulmur. I dette tilfælde skal du regne med at slippe mellem 33.600 kr. og 56.000 kr.
Der er mange, der ofte vælger at isolere lidt mindre ad gangen – for budgettets skyld. Så vil en af hulmurene efterisoleres det ene år, og den næste det næste år, osv.
Men det er faktisk ikke altid smart – for du kan nemlig ofte være heldig at få forhandlet dig frem til en bedre pris, hvis du får det hele lavet på en gang. Mange isoleringsfirmaer giver nemlig mængderabatter. Det er ikke uhørt, at du kan spare op til 20% på hele isoleringsarbejdet, hvis du vælger at få det hele gjort i én omgang.