Drømmer du om at bo til leje? Men er det en skræmmende tanke at skulle ofre så mange penge og overskud på et hus eller en lejlighed? Så bør du overveje at bo til leje i en almen bolig.
I Danmark bor omtrent en million mennesker til leje i en almen bolig, og der er mange fordele forbundet med at vælge et socialt boligselskab. I denne artikel om almene boliger vil vi skitsere alt, hvad du bør vide, så du får nemmere ved at træffe det rette valg.
Hvad er almene boliger?
Almene boliger er alle typer boliger, der ejes af en by eller en kommune. Dette kaldes normalt “almene boliger” eller “sociale boliger”. Almene boliger kan findes i gader, byer, landsbyer og nogle gange endda på privat grund.
De almene boliger i Danmark adskiller sig væsentligt fra resten af boligmarkedet. De opføres med bidrag fra kommunerne, og målet er at sikre, at der er nok boliger af god kvalitet til alle borgere i samfundet.
Der er også regler i Danmark for, hvordan almene boliger må bruges. En almen bolig kan ikke sælges til private, og hvis den sælges, kan den kun sælges til en anden almen boligudbyder. Almene boliger kan udlejes, men de skal udlejes til en rimelig pris.
Offentlige boliger kan ikke omdannes til private boliger, og de kan kun sælges, hvis en offentlig boligorganisation er godkendt af kommunen.
Hvordan fungerer det at leje en almen bolig?
Almene boliger er ikke kun tilgængelige for personer med lave indkomster. Alle, der opfylder kriterierne, kan ansøge om at leje den. Hvis du ønsker at leje en almen bolig, kan du ansøge en lokal boligforening.
Der er mange forskellige typer socialt boligbyggeri at vælge imellem, blandt andet boliger til personer med særlige behov. Det kan også bare være almene boliger til ældre mennesker, som ønsker at bo sammen med andre.
I bund og grund er almene boliger dog til alle danskere, så hvis du ønsker at leje et hjem til en lidt lavere pris, end hvad markedet ellers byder på, bør du overveje en almen bolig. Der findes heldigvis mange almene boliger i Danmark, og de tilbydes også til særlige grupper i samfundet. Hvis du for eksempel er enten en ung person, en ældre person eller har en familie, vil du kunne drage stor fordel af at ansøge om en almen bolig.
Fordele ved at leje en almen bolig
- Du kan spare penge: Udgifterne til leje af almene boliger er lavere end privatejede boliger, især i dyre byer.
- Du har adgang til fordele: Nogle sociale boliger ejes af lokale råd og forvaltes af boligforeninger. I disse tilfælde kan du søge om boligstøtte, som er penge, der udbetales af staten til at dække en del af udgifterne til at leje en bolig.
- Du kan blive boende i dit hjem: Nogle sociale boliger giver dig et stabilt hjem, hvor du kan bo så længe, du vil. Du behøver ikke at flytte med et par års mellemrum eller bekymre dig om, at du ikke har råd til huslejen næste gang.
- Du kan få hjælp: Du kan forvente at finde en række fordele i socialt boligbyggeri, for eksempel adgang til rådgivningstjenester eller rådgivning til at bedre styre økonomien.
- Du er med til at bestemme: Som beboer kan du være med til at bestemme, hvad der sker i boligafdelingen og det boligområde, du bor i.
Ulemper ved at leje et fælleshus
- Du deler udgifterne: Du skal betale for reparationer af din bolig og fællesarealerne.
- Du har mindre frihed: Da du lejer dig ind i en bolig, der ejes af det offentlige, har du meget lidt råderum og kan ikke bare fjerne en væg, hvis den irriterer dig.
- Det er svært at få en almen bolig: Du kan vente i mange år på en venteliste, før du bliver tilbudt en bolig.
Lov om almene boliger
Du skal være opmærksom på, at oplysningerne på Lejeloven.dk ikke gælder for almene boliger. Ved almene boliger er det nemlig almenlejeloven, der bestemmer. Det kan have betydning for nogle forskellige love, du skal være opmærksom på.
For eksempel er det depositum, du skal betale for at bo i en almen bolig, ikke inkluderet i boligudgiften. Du kan ikke blive opkrævet forudbetalt husleje og/eller depositum.
Du får til gengæld dit depositum tilbage, når du flytter ud. Når du flytter ud, kan din udlejer dog modregne den husleje, som du ikke har betalt for den sidste tid, hvis det er tilfældet.
Du skal også være opmærksom på, at hvis du og din udlejer har en tvist, som I ikke kan enes om, kan denne tvist henvises til beboerklagenævnet, som træffer afgørelse i sagen. Beboerklagenævnet ledes af den kommune, hvor din sociale bolig er beliggende.
Sådan finder du en almen bolig
For at komme i betragtning til at bo i det boligselskab, du ønsker, skal du skrive dig på ventelisten. Når du står højt på listen, vil du begynde at modtage tilbud.
Du kan blive skrevet på listen fra du er 15 år gammel. Du kontakter det boligselskab, som du ønsker at bo hos, for at gøre dette. De kontakter dig og sætter dig på ventelisten. Du har ikke mulighed for at skrive dig op til en bestemt bolig, men du kan vælge, om du ønsker at bo i familieboliger eller ældreboliger.
Du kan ved at følge dette link, se et stort udvalg af ledige almene boliger lige nu.
Generelt er ventelisten hos de fleste boligselskaber tilgængelig for alle. Der er dog nogle boligselskaber, hvor du kan skrive dig op til flere boliger på samme tid.
Du kan forbedre dine chancer for at blive optaget ved at skrive dig op på en intern liste. Du kan kun tilmelde dig en ekstern liste, hvis du allerede har en bolig hos boligselskabet.
For hver ledig bolig, der udlejes efter de almindelige udlejningsregler, skal du først gå til dem, der står på den interne venteliste eller den eksterne venteliste.